Ons dorp en historie

Wij zijn te vinden in het comitaat Somogy ongeveer 20Km van de kroatische grens.

Met de wagen vanuit België is het 1.430Km, via Nederland (105Km)-Duitsland (775Km)-Oostenrijk (322Km) en Hongarije (184 Km)

Ons dorp(je) draagt de naam " Rinyaújnèp" en telt momenteel 58 inwoners, waarvan er de helft als vakantie bewoner is ingeschreven.

De naam van ons dorp betekent letterlijk "nieuwe mensen aan de rivier" en we hebben een heus wapenschild.

De betekenis van het schild is als volgt;

Het groene gedeelte stelt de natuur en de nationale kleur van Hongarije voor.

De zilverkleurige dwars band symboliseert de "Rinya rivier" die dwars door het dorp loopt.

De naar boven zwemmende vissen, staan voor hoop en voedselrijke rivier/bron.

Het bovenste kruis en de ster onderaan staan voor de vredige samenleving tussen het katholieke geloof en de Calvinisten.

De kerk in het dorp symboliseert dit vredig samen bestaan daar deze gebouwd en gebruikt word door beide overtuigingen.

De eerste geschreven vernoeming naar ons dorp dateert van 1352, waarbij het verschijnt als  " Wynep". In de periode onder de naam van koning Sigismund's bewind, was het geregistreerd als de eigendom van de "Pernesz familie van Osztopán". Het geheel bleef in handen van de familie van 1417 tot 1660.

De eerste school in de nederzetting, was van calvinistische oorsprong en werd genoemd in een document in 1770, waarbij ook te lezen stond dat de school reeds geruime tijd aanwezig was.

In het midden van de 19de eeuw kwam het geheel in handen van een lokale landeigenaar Adolf Somssich, die mede aan de wieg stond voor de bouw van het kerkje in 1854. Het aantal calvinistische bewoners was toen ong. 250 man, vrouw en kind.

In de eerste decennia van de 20st eeuw, was het aantal inwoners zelfs gestegen tot 529. Het dorp kende toen grote bewegingen zoals bibliotheek, spaar coöperatieve en landbouw club.

Wanneer de landbouwcoöperatieven zich nationaal installeerden en op hun hoogtepunt kwamen, werd de lokale coöperatieve genoemd naar Lajos Kossuth, een nationalist en liberaal, die in 1847 onafhankelijk lid werd van de landdag en trad toen op als meeslepend redenaar. Hij bepleitte de afschaffing van de feodale rechten en een afzonderlijke regering voor het Hongaarse rijksdeel van Oostenrijk. In die tijd was dat een revolutionair man die veel aanziens en respect verworven had.

Nadien werd de coöperatieve van Rinyaújnép verenigt met die van Babócsa, Bolhó en Somogyaracs en hernoemd als Új Világ ( Nieuwe wereld) en Határör ( grensbewaking) coöperatieve. 

In het gemeentelijk systeem werd Rinyaújnèp gekoppeld aan Babósca en de enige straat die Rinyaújnép rijk is werd genoemd naar Andor Gábor, een beroemde zoon van Rinyaújnép.

De kerk die gedeeltelijk vernield werd in de 2de wereldoorlog is geheel gerestaureerd door de overheid en hulp van de lokale gelovigen, katholieken en calvinisten samen.

Vandaag de dag zijn er geen scholen, winkels of cafe's meer te bespeuren in het dorp, en de 6 werkende mensen verrichten het meeste werk voor de gemeente in het dichtstbijzijnde dorp Babócsa. Het grootste tijdverdrijf van de lokale bewoners is vissen en zwemmen in de rivier.

 

Als het zo verder gaat zal in de toekomst Rinyaújnép alleen nog bekend staan als vakantiedorp van belgen (wij dus), oostenrijkers, engelsen en duitsers.

het wapenschild

De huidige kerk.

Ridder met wapenschild.


Locatie

Email: info@villavacantia.com

Telephone: +36-20.430.81.87

GPS; 46.082298 - 17.357952